I mitt arbete med jämställdhet och jämställdhetsintegrering stördes jag av att det gick så fruktansvärt långsamt med att få folk att förstå hur illa verkligheten ser ut för kvinnor och barn. Hela tiden frågade jag mig Varför förstår man inte och hur kommer det sig att det inte går in i folks förstånd att vi måste se till att alla får plats. Sedan kom jämställdhetsarbetet att blandas ihop med mångfald. Och då blev det ännu värre. Jämställdheten sattes åt sidan. Mångfald betydde alla invandrargrupper och de skulle få plats i de politiska partierna och bli ledamöter i de kommunala nämnderna och anställas när det blev tjänster lediga. Man satte en ära i att ha fler anställda som kunde många språk. Det är inget fel i att se till att alla i en kommun får jobb, men varför la man jämställdheten åt sidan? Alla, oavsett ursprung och religion är väl ändå män och kvinnor.

Att kvinnor ska ha samma lön för samma jobb som män diskuterar man inte längre. Sjuksköterskor som har en lång och dyr utbildning ses fortfarande som besvärliga när man kommer till löneförhandlingar. Däremot är de en omistlig yrkesgrupp när det gäller vård, operationer och patientkontakter. Det är som att man ser på deras yrke som ett kall och gärna oavlönat, medan manliga läkare fyller budgeten med datorer och andra intressanta instrument. I den senaste rapporten från SCB visar alla tabeller uppdelade efter utbildning att männen fortfarande har högre löner än kvinnor, även inom gruppen förskollärare.

Det måste alltså ligga något djupt i människan för att detta ska kunna fortgår och det var då jag kom att tänka på hur man har tolkat Bibeln till förmån för männen. Det har alltså pågått en hjärntvätt i 2000 år och hur ska vi kunna få ordning på det? Därför skriver jag boken Bibeln säger: Kvinnor kan.

Share →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin