En recension

Min bok Bibeln säger: Kvinnor kan! har fått sin första recension från dagensbok.com

Utgiven 2018

ISBN 9789163974793

Om författaren

AnnChristin Winnermyhr är förvaltningssocionom, men har också studerat psykologi. Hon har jobbat i många år med jämställdhetsintegrering. Boken Bibeln säger: Kvinnor kan är hennes debutbok

”Alltså Christine, varför vill du läsa den boken?”, frågade min ateistiska kompis när hon såg titeln Bibeln säger: Kvinnor kan på min att-läsa-lista. Ja, det kan man fråga sig. Någon större teolog är jag ju inte, för att uttrycka det milt. När någon skriver ”Kvinnor kan” dras mina ögon däremot direkt dit, och faktum är att jag har ett intresse för religion som är lika stort som det är hemligt. Ok, kanske inte speciellt hemligt nu längre. Det går att komma ifrån att den kristna tron/kyrkan har haft ett enormt inflytande över västvärlden de senaste århundrandena lika lite som det går att komma ifrån att den kristna kyrkan inte alltid varit en förkämpe för kvinnors rättigheter. Men tydligen säger Bibeln, trots allt, att Kvinnor Kan?! Med andra ord – det fanns flera anledningar till mitt intresse för AnnChristin Winnermyhrs bok.

För en ovan Bibelläsare som jag var Bibeln säger: Kvinnor kan en trevlig läsupplevelse, även om det som står säkerligen inte är något nytt för dem som är insatta i Bibeln och dess historia. Boken berättar om de kvinnor som finns med i så väl Gamla som Nya testamentet och placerar dem i ett sammanhang. Ur ett kvinnohistoriskt perspektiv är det mycket givande. Winnermyhr tar sig också an de stycken i Bibeln som använts för att trycka ned kvinnor, diskuterar dem och hur de kan ha kommit till, och föreslår alternativa tolkningar.

Tyvärr får Winnermyhr lite minuspoäng eftersom hon gör klart redan från början att hon inte kommer att ta upp vissa kvinnor i närmare detalj: Lot’s hustru för att hon ”stått modell för att man, när man ser tillbaka på det som har varit, kan bli handlingsförlamad” och Tamar för att ”det är en berättelse som inte hedrar kvinnor”. I mina ögon är det lite fegt att utesluta berättelser på dylika grunder. Kvinnors historier är värda att berättas oavsett om kvinnorna i fråga har varit starka, svaga, kloka, fega eller ohederliga. Även otrevliga historier kan säga något om världen. Intressant är också att andra kristna har tolkat berättelsen om Tamar, som förklädde sig till prostituerad och blev med barn med sin svärfar, som en historia om hur en kvinna som överlevt sexualiserat våld och till slut får en man att erkänna sina synder (se Nancy Hightowers artikel på Sojo.net).

Winnermyhr tar sig också rätt stora friheter som uttolkare av Bibeln, och förklarar boken igenom vad Guds olika planer var och vad olika handlingar innebar (”Lustgården var plan A, men i och med syndafallet fick Gud ta till Plan B, dvs skicka sin son till jorden”). Å andra sidan – är det inte just det män har gjort i alla tider? Och till skillnad från kvinnoförtryckande herrar förvränger Winnermyhr (utifrån vad jag kan säga) i alla fall inte Bibelns texter och budskap till att trycka ned det kön hon själv inte tillhör. Nej, Winnermyhrs mission är enbart att ge Bibelns kvinnor deras rättmätiga plats i rampljuset. Hon får Bibelns kvinnor att sluta vara biroller och låter dem bli de huvudroller som de faktiskt är. Och det är just detta som gör Bibeln säger: Kvinnor kan till en bok som är väl värd en genomläsning.

Christine Öberg

Publicerad: 2018-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-05 07:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7538

Jag ser det som att detta är konsekvenserna av ett samhälle där ojämställdhet råder. Ett samhälle där ena hälften tror att de kan bete sig precis som de vill med den andra hälften. Det värsta är att de får stöd av rättsinstanser på det sätt att de inte får straff i paritet med brottet. Visst – jag skriver om bibelns konsekvenser och med det menar jag de konsekvenser som blir när man har vikit av från grundtexten. Det här är en av de konsekvens som har blivit eftersom man alltsedan 300-talet har förbjudit kvinnor att utveckla sin potential och bli det Gud skapade oss till. Jesus skulle aldrig ha tillåtit att detta blev den konsekvens av hans undervisning om himmelriket.

 

Linda Kidsdotter, Västerås, gjorde ett inlägg på sin facebook-sida den 21 juni 2017. Jag lägger in det på min hemsida för att ämnet är angeläget.

Jag bor 50 meter från ett 2.5km elljusspår.
Det är ett superfint spår med mysiga gläntor, uppförs- & nedförsbackar.
Tyvärr bor jag vid Råby/Bäckby i Västerås, så kallade “no go zoner”.
Jag vill ut och motionera…
Jag vill gå ner i vikt…
Jag vill slå på min pepp-musik i hörlurarna och motionera…
Nä, ja just ja…
Musiken kan jag glömma, måste ju höra om nån är på väg att komma ifatt mig…
Jag måste vända mig om och avgöra om jag måste fly eller om jag lugnt kan fortsätta min träning.
Visst fan…
Det är lika bra att jag inte motionerar alls, som utmattad tjej… ensam i ett motionsspår i skogen, så har jag nog tyvärr inte mycket att säga till om ifall en eller flera män känner sig sexuellt frustrerade…

FAN!!!!

Angelica Wiktor tog i måndags sitt liv.
Pernilla tog för 2 månader sedan sitt liv.
På grund av att ha blivit utsatta för VÅLDTÄKT!
Av förövare, av nämndemän, av åklagare och av domstolar!

Öppet brev till alla er som arbetar som åklagare, domare, nämndemän & politiker:

Vi läser gång på gång om rättegångar gällande våldtäkter av svenska kvinnor/tjejer/barn där förövarna frikänns eller får patetiska straff. En 13-åring blir våldtagen och straffet som utdöms är samhällstjänst. En ung kvinna blir våldtagen av 4 (!) unga män men de frikänns för att rätten anser att “kvinnan ej varit i en utsatt situation” . Ensam i en hytt med 4 män, och har “inte varit i en utsatt situation”. VAD är då en utsatt situation?

Våldtäkten på 13-åringen ursäktades med att “hon såg ut att vara äldre”.
Det här är bara ett axplock hämtat ur våra rättssalar. Varje dag ursäktas kränkningar och våldtäkter av kvinnor, och jag vill veta vad som hänt, vad som gång på gång möjliggör denna galenskap.

Har ni alla tappat omdömet? Hatar ni alla kvinnor? Är ni alla sadister?
Eller VAD?

Lagen är likadan som den varit de senaste åren, men bedömningen från rättsapparaten är helt annorlunda i dag.
Förstår ni verkligen inte hur kränkande ett övergrepp eller en våldtäkt är?

Förstår ni inte att många kvinnor som blir utsatta för sådant önskar att de hellre fått dö? Hellre än att leva med skammen.
Hellre död än att leva med känslan att någon har, mot din vilja, berört ditt allra innersta?

Någon har, med våld och tvång, förstört det fina och vackra med att älska med en människa. Och kanske på grund av den upplevelsen har den utsatta blivit oförmögen att nånsin kunna uppleva det i livet.

När du sen trots allt vågar anmäla, vågar stå upp mot det sexuella våldet blir du ifrågasatt.
“Var du full?” “Vad hade du för kläder på dig?” etc etc.

Och efter den förnedringen kommer nästa: gärningsmannen/männen frikänns.

Själv anser jag att en kvinna ska kunna vara full, och till och med naken om så vore utan att bli våldtagen, det handlar nämligen om värderingar. Respekterar vi varandra? Och har vi normer och värderingar som säger oss att det inte är okej att våldföra sig på kvinnor under några som helst omständigheter ? Så borde det vara.

Ni måste förstå att NI i våra rättssalar sätter normerna för vårt samhälle.

När ni förringar dessa brott så säger ni också till samhället att det är okej att våldta och kränka kvinnor, och då kommer också fler att begå de här brotten. För att man kommer ju ändå undan med det och enligt rättspraxis så är det tillåtet att att våldföra sig på kvinnor om de är fulla eller har korta kjolar.

Jag förstår inte när, eller hur ni blev så världsfrånvända att ni inte kan sätta er in i kvinnornas situation.

Ni ska sätta normerna genom ert arbete. Det ni gör nu är att säga att kvinnor är allmänt villebråd och män agerar därefter.

Jag undrar hur ni kan sova på nätterna?
Eller betyder dessa sönderslagna människoliv inget för er?

Är det inte dags att vakna nu? Att ta ställning för det samhälle, och de värderingar vi vill ha? Och skydda våra kvinnor och ge dem den respekt de förtjänar?

 

I mitt arbete med jämställdhet och jämställdhetsintegrering stördes jag av att det gick så fruktansvärt långsamt med att få folk att förstå hur illa verkligheten ser ut för kvinnor och barn. Hela tiden frågade jag mig Varför förstår man inte och hur kommer det sig att det inte går in i folks förstånd att vi måste se till att alla får plats. Sedan kom jämställdhetsarbetet att blandas ihop med mångfald. Och då blev det ännu värre. Jämställdheten sattes åt sidan. Mångfald betydde alla invandrargrupper och de skulle få plats i de politiska partierna och bli ledamöter i de kommunala nämnderna och anställas när det blev tjänster lediga. Man satte en ära i att ha fler anställda som kunde många språk. Det är inget fel i att se till att alla i en kommun får jobb, men varför la man jämställdheten åt sidan? Alla, oavsett ursprung och religion är väl ändå män och kvinnor.

Att kvinnor ska ha samma lön för samma jobb som män diskuterar man inte längre. Sjuksköterskor som har en lång och dyr utbildning ses fortfarande som besvärliga när man kommer till löneförhandlingar. Däremot är de en omistlig yrkesgrupp när det gäller vård, operationer och patientkontakter. Det är som att man ser på deras yrke som ett kall och gärna oavlönat, medan manliga läkare fyller budgeten med datorer och andra intressanta instrument. I den senaste rapporten från SCB visar alla tabeller uppdelade efter utbildning att männen fortfarande har högre löner än kvinnor, även inom gruppen förskollärare.

Det måste alltså ligga något djupt i människan för att detta ska kunna fortgår och det var då jag kom att tänka på hur man har tolkat Bibeln till förmån för männen. Det har alltså pågått en hjärntvätt i 2000 år och hur ska vi kunna få ordning på det? Därför skriver jag boken Bibeln säger: Kvinnor kan.

Har helt plötsligt fått ett megastort problem. Min iMac meddelar mig att Scrivener-programmet inte går att öppna eller är skadat eller ofullständigt. Det hade kraschat helt enkelt. home-office-336373__180Där ligger allt jag har skrivit i detta fenomenala program och särskilt min bok som just nu lär ha 200 sidor färdigredigerade, “tvättade och strukna”. Hur skulle jag kunna rädda boken utan att behöva skriva om allt som kan ha försvunnit?
Men eftersom jag är lite försiktig ibland så hade jag säkerhetskopierat så jag fixade det. Där låg programmet helt och fullt användbart. Så därför uppmanar jag alla som ha Mac – glöm aldrig att använda Time Machine. Jag säkerhetskopierar med en regelbundenhet, ojämn men dock då och då. Det räddade min bok idag. Programmet låg där och väntade, det var bara att hämta upp det och då fanns alla mina dokument, filer och självklart mitt senaste alster. Så säkerhetskopiera även om du inte inte har Mac utan kör PC. Glöm inte att säkerhetskopiera. Det räcker inte med att lägga upp filerna i “molnet” där hittar du inga programvaror du måste göra en total säkerhetskopiering med program och alltihop.

 

notre-dames-273745_960_720

 

Det finns ett positivt samband mellan andelen kvinnor i ledningen och börsbolagens lönsamhet, enligt en studie. Det bådar gott för Sverige, som hör till de mest jämställda länderna sett till kvinnorepresentation i styrelser och ledningsgrupper. Enligt artikel i Dagens PS

Det privata forskningsinstitutet Peterson Institute for International Economics har analyserat data från 2014 om närmare 22 000 börsnoterade företag i 91 olika länder. Enligt studien kan ett företag med 30 procent kvinnor bland de högsta cheferna räkna med en nettomarginal – vinst efter skatt i förhållande till omsättningen – som är hela sex procentenheter högre än i ett genomsnittligt bolag, som har en vinstmarginal på drygt tre procent.

En kvinnlig vd har dock ingen statistiskt säkerställd effekt på lönsamheten. Inte heller effekten av andelen kvinnor i styrelsen är “statistiskt robust”, enligt studien. Sverige hör till de tio “mest könsbalanserade” länderna. I totalt 311 svenska företag var andelen kvinnor i styrelserna 22 procent och i högsta ledningen 21 procent. I hela urvalet är det nästan 60 procent som helt saknar kvinnliga styrelseledamöter, och drygt hälften av bolagen har inga kvinnliga toppchefer alls.

Min kommentar: Det är ju bra att de övriga 60 procenten av företagen får information om att de inte är bäst.

 

Duva med ungar

Jag fick den här underbara bilden av en väninna till mig. Den visar så fint det som står i psalm 91 vers 4

Med sina fjädrar skall han övertäcka dig,
under hans vingar skall du finna tillflykt.
Hans trofasthet är sköld och skärm

Det är en trygg plats för oss och skönt att tänka på när man känner sig lite vilsen och osäker. Det händer oss alla ibland. Då kan den här bilden muntra upp.

Här är psalmen i sin helhet:

Ps 91
Tryggheten under den Högstes beskydd
Den som sitter under den Högstes beskydd
och vilar under den Allsmäktiges skugga,
han säger: ”I HERREN har jag min tillflykt och min borg,
min Gud som jag förtröstar på.”
Han skall rädda dig från fågelfängarens snara
och från den förödande pesten.
Med sina fjädrar skall han övertäcka dig,
under hans vingar skall du finna tillflykt.
Hans trofasthet är sköld och skärm.
Du skall inte frukta nattens fasor, inte pilen som flyger om dagen,
inte pesten som går fram i mörkret eller farsoten som härjar vid middagens ljus.
Om än tusen faller vid din sida, ja, tio tusen vid din högra sida,
så skall det inte drabba dig.
Med egna ögon skall du se hur de ogudaktiga får sitt straff.
Ty du har sagt att HERREN är ditt skydd,
du har gjort den Högste till din tillflykt.
Ingen olycka skall drabba dig, ingen plåga närma sig din hydda.
Ty han skall ge sina änglar befallning om dig
att bevara dig på alla dina vägar.
De skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten.
Över lejon och huggormar skall du gå fram,
du skall trampa ner unga lejon och drakar.
”Han håller mig kär och jag skall befria honom,
jag skall beskydda honom, ty han känner mitt namn.
Han ropar till mig och jag svarar honom.
Jag är med honom i nöden, jag skall rädda honom och ge honom ära.
Jag skall mätta honom med långt liv
och låta honom se min frälsning.

AnnChristin

Hemsidan är långt ifrån färdig och det är många detaljer kvar. Det är detaljerna som är viktigast, precis som de små irritationsmomenten i livet. De stora dragen klarar man av men man går bet på detaljer. Här är det likadant.

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin