Artiklar

Sexistiska män tjänar mer

Det här är en artikel av Amanda Billner. Hittade den i mina gömmor av hårresande, ojämställda historier som jag har hittat i dagspress eller på nätet. Tänkte att jag skulle ha användning av dem någon gång. Egentligen letade jag efter en annan artikel men även den här tål att fundera över. Denna är publicerad 2008 och jag undrar om det har hänt så mycket sedan dess.

Rubriken är alltså
Sexistiska män tjänar mer
Män som anser att kvinnor hör hemma vid spisen kanske inte är speciellt moderna. Men ett sådant synsätt verkar gynna dessa mäns löner, visar en ny studie. För kvinnor är det tvärtom.
Det visar en studie som gjorts av forskare vid University of Florida och har nu publicerats i Journal of Applied Psychology, skriver BBC. Studien innehåller intervjuer med 12 686 kvinnor och män och den inleddes 1979, då deltagarna var mellan 14 och 22. Personerna intervjuades sedan tre gånger, varav den senaste intervjuomgången hölls 2005.
Forskarna frågade sina intervjuobjekt bland annat om de tyckte att kvinnans plats var i hemmet.
När männen frågades om sina löner upptäckte forskarna en intressant koppling. Männen med en traditionell kvinnosyn tjänade betydligt mer. De män som tyckte att kvinnor borde stanna hemma tjänade 8 500 dollar, alltså nästan 55 000 kronor, mer per år än ”modernt tänkande” män.
Bland kvinnorna var situationen den motsatta – de kvinnor som hade uppfattningen att kvinnor borde stanna hemma tjänade 1500 dollar, nära 10 000 kronor, mindre än de kvinnor som tyckte att kvinnor ska arbeta.
– Det skulle kunna vara så att mer traditionellt tänkande män är mer intresserade av makt… i detta fall pengar, säger Dr Magdalena Zawisza, psykolog vid Winchester University till BBC.

Hälsningar

AnnChristin

Har du synpunkter? Vill du debattera, tycka, fråga eller bara följa med i dialogen?

Välkommen att ansöka till min privata Facebookgrupp »

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin